Menu

Frytki z batatów

Bataty podbijają serca i żołądki coraz większej ilości polskich konsumentów! Słodkich ziemniaków używa się do wielu dań, niekoniecznie tych wymyślnych. Natomiast same bataty często można spotkać już w przyblokowych warzywniakach.
 

Słodkie ziemniaki
Zaczyna się o nich mówić jako o „zdrowych ziemniakach”, co jest oczywiście bzdurą, bo wszystkie ziemniaki są zdrowe, a ich kaloryczność zależy wyłącznie od sposobu ich przyrządzenia oraz sosu, którym się je polewa. Co możemy zrobić z batatów?
 

Pieczone frytki z batatów
Mają lekko słodki smak z domieszką ziół. Można też wyczuć ostrą nutę. Aby danie miało walory odżywcze i należało do tych „zdrowych” zamiast smażenia polecamy upieczenie pokrojonych ziemniaków. Do tego podaje się aromatyczny sos, a przy okazji pieczenia można dorzucić do foremki inne warzywa, na przykład faszerowaną paprykę. Takie danie na pewno zadowoli najbardziej wybrednych konsumentów, a na pewno ucieszą się z niego i weganie i wegetarianie.
 

Etap pierwszy: potrzebne składniki
Tu nie będzie nic skomplikowanego, potrzebujemy bowiem jedynie batatów, na przykład trzech średnich sztuk, dwie łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego oraz przyprawy – my polecamy sól, pieprz, ostrą paprykę i tymianek.
 

Etap drugi: przygotowanie
Z batatami obchodzimy się tak samo, jak ze zwykłymi ziemniakami. Obieramy je ze skórki, myjemy i siekamy w słupki na frytki. Następnie wrzucamy je do miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, po czym bardzo dokładnie mieszamy. Surowe ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika. Wszystko pieczemy około 30 minut aż do miękkości.
 

Etap ostatni: konsumpcja
Do frytek możemy zrobić prosty sos na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku. Do jogurtu naturalnego można właściwie dodać wszystkie przyprawy, jakie przyjdą nam do głowy, na przykład sos sojowy, pieprz, paprykę, sól.
 

Jakie są wartości odżywcze?
W porcji 250 gram mamy około 260 kcal, 4 gramy białka, 5 gram tłuszczu, 43 gramy węglowodanów, bardzo dużo składników mineralnych w tym potasu, żelaza i cynku, oraz witaminy A (największa ilość), E, B1, B2 i B6. Oczywiście pieczone batatowe frytki mogą stanowić zarówno posiłek główny, przekąskę lub dodatek do aromatycznie przyprawionego mięsa. Warto spróbować i zachwycić się unikalnym smakiem, a na pewno bataty na dłużej zagoszczą w Twoim domu i staną się ulubionym przysmakiem całej rodziny i bliskich. Batatowe frytki to też świetny pomysł na przyjęcie!