Jedzenie czekolady zmniejsza ilość tłuszczu w organiźmie?

Wiele mówi się o wspaniałych właściwościach czekolady. Jest ona źródłem cennych składników i witamin, do których z pewnością zaliczyć można magnez, cynk, fosfor, potas oraz szereg substancji, które posiadają moc poprawy naszego samopoczucia. Sięgamy po nią niezależnie od wieku i płci i uwielbiamy, kiedy nasze podniebienie wypełnia się tym pysznym smakiem. Jest ona również częstym pomysłem na prezent, który wręczamy sobie podczas różnych codziennych i mniej, uroczystości. Już starożytni Majowie poznali się na jej mocy i pokochali jej smak. Z biegiem lat bardzo mocno zmieniała się ona zarówno jeśli chodzi o swój smak, jak i kształt czy sposób podania.

Obecnie na rynku mamy tysiące różnych produktów, które zawierają w swoim składzie czekoladę. Do zaskakujących wniosków doszli badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu w Grandzie. Przebadali oni szeroką grupę nastolatków, bo aż 1500 osób, i doszli do wniosku, że ci z nich, którzy w ankietach przyznawali się do tego, że pochłaniają duże ilości czekolady mają jednocześnie znacznie mniejszą zawartość tłuszczu w ciele. Obok tego pojawił się również wniosek, że czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego, serce a także pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie. Nie były to pierwsze badania naukowe, które wykazały szereg właściwości zdrowotnych tego uwielbianego przez wszystkich przysmaku. Podobne wnioski otrzymano bowiem na Uniwersity of California a także Uniwersity of Cambridge. Z analizy otrzymanych danych wynika bardzo jasno, że czekolada posiada antyoksydanty, które zmniejszają zawartość tłuszczu w ciele.

Skąd to się bierze?

Powody mogą być różne i ciągle podejmuje się działania mające na celu ustalenie przyczyn tej prawidłowości. Najbardziej prawdopodobnym wytłumaczeniem wydaje się to, że czekolada przyspiesza metabolizm i zwiększa aktywność mózgu, poprawiając koncentrację i wlewając w krwiobieg porcję energii. Nie należy jednak zapominać o tym, że najzdrowsze są te z czekolad, które posiadają najwyższy procent masy kakaowej w swoim składzie i są gorzkie. Czekolady mleczne i deserowe są mniej bogate w cenne składniki i minerały, a czekolady białe nie posiadają ich wcale, albo ich ilości są znacznie ograniczone.

 

Zobacz również