Menu

Superfoods

W świecie, gdzie powoli zaczyna zanikać moda na fast food, a na żywieniowy piedestał wchodzi moda na slow food, nie raz wchodząc do sklepu bezradnie rozglądałaś się w poszukiwaniu czegoś do zjedzenia. W końcu wszyscy wokół krzyczą, że 90 procent sklepowego jedzenia jest niezdrowe, ale niewiele mówią o tym, co wrzucić do garnka w zamian (oraz żeby nie zbankrutować).
 

Superfoods
Słyszałaś już o superfoods? Co kryje się za tą nazwą marketingową? Chodzi głównie o rozpowszechnienie wybranych produktów, które przez naukowców i dietetyków uznane są za zdrowe i pomocne w walce z różnego rodzaju chorobami i starzeniem się. Do superfoods należy również pokarm, który mógłby zaspokoić apetyt wszystkich ludzi żyjących na Ziemi – nie od dziś wiadomo, że produkujemy aż czterokrotnie więcej jedzenia, niż potrzebujemy. A nadal w niektórych rejonach na naszej planecie panuje głód…
 

Modne produkty?
Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że do produktów superfoods zalicza się coraz bardziej popularna komosa ryżowa, z której pozyskiwana jest quinoa. Jest bardzo prosta w uprawie i ma uniwersalne zastosowanie, bo można ją przerobić na mąkę i na olej! Więc jeśli do tej pory omijałaś w sklepie komosę ryżową, następnym razem wrzuć ją do koszyka.
 

Systematyczność
Niewątpliwie najważniejszą rzeczą w życiu człowieka jest jego zdrowie. I może nie każdy marzy o tym, by dożyć naprawdę sędziwego wieku, ale na pewno każdy marzy o tym, by przeżyć swoje życie w jak najlepszej kondycji. Kiedy już człowiek sobie to uświadomi, zobaczy, że to wcale nie jest łatwa sztuka i im dłużej zwlekamy z rozpoczęciem dbania o siebie, tym gorzej dla nas. Złotą zasadą dbania o siebie jest… regularność. Zdrowe nawyki, systematyczność, konsekwencja i cierpliwość, bo efekty nie przyjdą po dwóch dniach, ale czasem będziemy musieli na nie poczekać o wiele dłużej.
 

Coraz modniejsze koktajle
Na pewno zaobserwowałaś już, że w księgarniach jest coraz więcej książek z przepisami na bardzo zdrowe koktajle. A w sklepach coraz więcej blenderów… nie jest to wyssane z palca, koktajle z rukolą czy kokosem są bombami witamin! I nie chodzi już nawet na modę na dany produkt, bo to, że na przykład awokado jest modniejsze od nasion chia nie pozbawia wartości odżywczych ani jednego, ani drugiego. Jaki z tego wniosek? Nie warto iść za modą… jedynym skutecznym sposobem na brak paniki w sklepie jest pogłębianie wiedzy o produktach. Dlatego wyczarujesz pożywny koktajl praktycznie ze wszystkiego, co masz w domu, wystarczy, że poeksperymentujesz z różnymi połączeniami. Więc następnym razem zamiast wysiadywać na portalach społecznościowych przez kilka godzin, poszukaj w Internecie ciekawych przepisów na super koktajle i sporządź listę zakupów, by nie czuć paniki w sklepie.