Menu

Tort jagodowy z kremem tiramisu

Dla miłośników jagód przygotowaliśmy coś specjalnego – tort jagodowy z kremem o smaku tiramisu! Brzmi wystarczająco smacznie? Na dodatek nie jest to ciasto bardzo trudne w wykonaniu, dlatego zaraz zaczynamy wypiekanie.
 

Po pierwsze: biszkopt
Na pewno wiecie, jak trudną sztuką jest zrobienie dobrego biszkoptu. Do tego trzeba wprawy i wielu zmarnowanych jajek… ale krok po kroku, czego będziemy potrzebować? Pięciu jajek, ¾ szklanki cukru (może być trzcinowy), ¾ szklanki mąki tortowej i ¼ szklanki mąki ziemniaczanek. Dla porządku dodajmy, że potrzebujemy szklanki o pojemności 250 ml.
Przesiewamy mąkę, a w oddzielnej misce oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier (do rozpuszczenia), na końcu dodając żółtka i nadal ubijając. Na koniec do tej jajecznej masy wsypujemy mąkę i bardzo delikatnie, bez użycia miksera, łączymy składniki. Potem ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 centymetrów, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, bez smarowania boków. Biszkopt pieczemy w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez 40 minut (sprawdzamy, czy jest gotowe drewnianym patyczkiem, jeśli jest – patyczek będzie suchy). Następnie wyciągamy biszkopt z piekarnika, czekamy aż wystygnie i dzielimy na trzy blaty.
 

Nasączenie do biszkoptu
Potrzebujemy 100 ml likieru kokosowego, 50 ml soku z cytryny oraz 50 ml soku z pomarańczy. Wszystkie te składniki ze sobą mieszamy i dzięki temu powstaje płyn, którym później nasączymy nasz biszkopt.
 

Krem do tortu
Do kremu potrzebujemy czterech żółtek, 100 gram cukru (może być trzcinowy), 50 ml likieru kokosowego, 350 gram schłodzonego serka mascarpone oraz 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%. Torcik nie będzie więc w wersji dietetycznej. Do miseczki dajemy żółtka, cukier i likier i ubijamy do zgęstnienia mieszanki, co może potrwać nawet 15 minut. Wszystko to robimy nad kąpielą wodną. Później oddzielnie rozcieramy serek mascarpone i dodajemy uprzednio ubijany krem, po czym mieszamy wszystko do gładkiej masy. Osobno też ubijamy śmietankę i dodajemy do wszystkiego delikatnie mieszając szpatułką (bez użycia miksera!).
 

Jagody
Zajmijmy się teraz obiecanymi jagodami. Potrzebne składniki to: 50 gram białej czekolady (startej na tarce), 400 gram jagód (świeże, mrożone, ze słoika w syropie) oraz 300 gram podłużnych biszkoptów.
 

Efekt końcowy
Jak to wszystko połączyć? Bez podjadania! Pierwszy z blatów nasączamy przygotowaną mieszanką i zapinamy w obręczy tortownicy. Krem dzielimy na trzy części, pierwszą wykładamy na pierwszy blat z częścią jagód. Na górę kładziemy drugi blat, nasączamy, smarujemy drugą część kremu oraz jagody. Przykrywamy ostatnim blatem nasączonym resztką mieszanki, smarujemy kremem razem z bokami i wkładamy do lodówki do stężenia. Później pozostaje nam jedynie dekoracja wszystkiego podłużnymi biszkoptami i … konsumpcja!