- 12 stycznia 2017
Biszkoptowy przekładaniec
- 12 stycznia 2017
Widowiskowy tort malinowy
- 12 stycznia 2017
Tort jagodowy z kremem tiramisu
Sernik z piekła rodem
Mówi się o nim „diabelski sernik”, ponieważ waniliowy sernik przykryty jest warstwą amerykańskiego ciasta o nazwie „devil’s food cake”. Ciasto jest mocno czekoladowe i bogate w składniki, więc można serwować je zarówno podczas przyjęć, jak i na leniwy podwieczorek przy kominku.
Etap pierwszy: ciasto czekoladowe
Do zrobienia ciasta czekoladowego potrzebujemy: ok. dwóch szklanek mąki tortowej, półtorej szklanki cukru, ¾ szklanki kakao, dwie łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, szklanka maślanki (lub kefiru), ½ szklanki oleju rzepakowego (lub słonecznikowego), dwa duże jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy.
Robimy ciasto
Na początku warto będzie przesiać mąkę, kakao, sodę, sól i proszek. Do innego naczynia wlewamy maślankę i mieszamy z olejem, jajkami, wanilią i cukrem, aż do powstania gładkiej masy. Pamiętajmy, by nie używać miksera, a zwykłe mieszadełko. Do całości bardzo powoli dodajmy gorącą kawę. Następnie podzielimy masę na dwie tortownice (o średnicy 23 centymetrów), które wcześniej trzeba wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. W temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut pieczemy nasze ciasto, po czym je wyjmujemy i czekamy aż się wystudzi.
Etap drugi: sernik
Do sernika będziemy potrzebowali: pół kilograma półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego), 250 ml śmietany kremówki, trzy jajka, ¾ szklanki cukru, łyżeczkę pasty z wanilii, trzy łyżki mąki tortowej.
Robimy sernik!
Tortową formę o średnicy takiej samej jak powyżej, wykładamy na dnie papierem do pieczenia i owijamy od zewnątrz folią aluminiową (ponieważ będziemy piekli sernik w kąpieli wodnej). Wszystkie składniki miksujemy do połączenia w gładką masę, ale niezbyt dużo (żeby nie napowietrzyć sernika). Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i w temperaturze 150 stopni Celsjusza pieczemy przez 55 minut (to „suchego patyczka”).
Czekoladowa masa – ganache
Do tej pysznej masy potrzebujemy: 150 gram kremowej śmietanki i 150 gram posiekanej gorzkiej czekolady. Podgrzewamy śmietankę (prawie do wrzenia), odstawiamy na dwie minuty i wrzucamy czekoladę. Do polewy czekoladowej potrzebujemy po 250 ml składników wymienionych wyżej.
Jak to wszystko połączyć?
Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak te wszystkie pyszności poskładać w jeden zgrabny torcik. Bierzemy pierwszy blat ciasta czekoladowego, wyrównujemy jego powierzchnię i wylewamy połowę czekoladowej masy. Przykrywamy to wszystko sernikiem, a na niego wylewamy drugą część czekoladowej masy. Na górę kładziemy ostatnią część ciasta czekoladowego. Na koniec oblewamy wszystko polewą czekoladową i ozdabiamy ciasto według naszego uznania (wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, małymi cukierkami czekoladowymi albo bitą śmietaną). Torcik wstawiamy do lodówki na cztery godziny, po których jest gotowy do zjedzenia. Życzymy smacznego!
Top 3