Menu

Sernik z piekła rodem

Mówi się o nim „diabelski sernik”, ponieważ waniliowy sernik przykryty jest warstwą amerykańskiego ciasta o nazwie „devil’s food cake”. Ciasto jest mocno czekoladowe i bogate w składniki, więc można serwować je zarówno podczas przyjęć, jak i na leniwy podwieczorek przy kominku.
 

Etap pierwszy: ciasto czekoladowe
Do zrobienia ciasta czekoladowego potrzebujemy: ok. dwóch szklanek mąki tortowej, półtorej szklanki cukru, ¾ szklanki kakao, dwie łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, szklanka maślanki (lub kefiru), ½ szklanki oleju rzepakowego (lub słonecznikowego), dwa duże jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy.
 

Robimy ciasto
Na początku warto będzie przesiać mąkę, kakao, sodę, sól i proszek. Do innego naczynia wlewamy maślankę i mieszamy z olejem, jajkami, wanilią i cukrem, aż do powstania gładkiej masy. Pamiętajmy, by nie używać miksera, a zwykłe mieszadełko. Do całości bardzo powoli dodajmy gorącą kawę. Następnie podzielimy masę na dwie tortownice (o średnicy 23 centymetrów), które wcześniej trzeba wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. W temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut pieczemy nasze ciasto, po czym je wyjmujemy i czekamy aż się wystudzi.
 

Etap drugi: sernik
Do sernika będziemy potrzebowali: pół kilograma półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego), 250 ml śmietany kremówki, trzy jajka, ¾ szklanki cukru, łyżeczkę pasty z wanilii, trzy łyżki mąki tortowej.
 

Robimy sernik!
Tortową formę o średnicy takiej samej jak powyżej, wykładamy na dnie papierem do pieczenia i owijamy od zewnątrz folią aluminiową (ponieważ będziemy piekli sernik w kąpieli wodnej). Wszystkie składniki miksujemy do połączenia w gładką masę, ale niezbyt dużo (żeby nie napowietrzyć sernika). Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy i w temperaturze 150 stopni Celsjusza pieczemy przez 55 minut (to „suchego patyczka”).
 

Czekoladowa masa – ganache
Do tej pysznej masy potrzebujemy: 150 gram kremowej śmietanki i 150 gram posiekanej gorzkiej czekolady. Podgrzewamy śmietankę (prawie do wrzenia), odstawiamy na dwie minuty i wrzucamy czekoladę. Do polewy czekoladowej potrzebujemy po 250 ml składników wymienionych wyżej.
 

Jak to wszystko połączyć?
Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak te wszystkie pyszności poskładać w jeden zgrabny torcik. Bierzemy pierwszy blat ciasta czekoladowego, wyrównujemy jego powierzchnię i wylewamy połowę czekoladowej masy. Przykrywamy to wszystko sernikiem, a na niego wylewamy drugą część czekoladowej masy. Na górę kładziemy ostatnią część ciasta czekoladowego. Na koniec oblewamy wszystko polewą czekoladową i ozdabiamy ciasto według naszego uznania (wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, małymi cukierkami czekoladowymi albo bitą śmietaną). Torcik wstawiamy do lodówki na cztery godziny, po których jest gotowy do zjedzenia. Życzymy smacznego!