Menu

Pyszne cukierki domowej roboty

Masz już dosyć drogich i napakowanych chemią sklepowych cukierków? Obrzydły Ci już batoniki, czekolady i przesłodzone ciasta? Najlepszym sposobem jest zrobienie czegoś słodkiego w zaciszu domowej kuchni! Dzisiaj zaproponujemy świetny przepis na przepyszne mleczne cukierki z… prosem ekspandowanym.
 

Czym są ziarna ekspandowane?
Jeśli w dzieciństwie zajadałaś się dmuchanym ryżem i pysznymi ryżowymi szyszkami, na pewno wiesz, o co chodzi. Ekspandowane ziarna (po angielsku nazwa brzmi „puffed”) to produkty, które przygotowuje się z prosa, gryki, pszenicy lub owsa. Mają dużo wartości odżywczych, więc dlatego często można je znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. Są lekkie i świetnie nadają się jako dodatek do słodyczy, również tych przygotowywanych w domu.
 

Mleczne cukierki z ekspandowanym prosem
Ekspandowane proso nadaje się jako dodatek do cukierków wręcz idealnie! Używając ich sprawimy, że nasze cukierki nie tylko nabiorą walorów estetycznych, ale także będą lżejsze i chrupkie. Proso oblane kruchą, słodką i smaczną masą na pewno wzbudzi zainteresowanie we wszystkich osobach, które będą miały okazję gościć w Twoim domu.
 

Etap pierwszy: czego potrzebujemy do przygotowania cukierków domowej roboty z użyciem prosa ekspandowanego?
Do zrobienia mlecznych cukierków będziemy potrzebować: jedną szklanką mleka (może być to 3,5%), 50 gram masła (82%), jedną szklankę cukru (trzcinowego lub drobnego przeznaczonego do wypieków), łyżeczkę cukru waniliowego lub startą laskę wanilii oraz połowę szklanki prosa ekspandowanego.
 

Etap drugi: przygotowanie cukierków
Jak zrobić takie cukierki? Ucieramy masło, po czym wrzucamy je na patelnię. Do masła powoli dodajemy cukru i cukru waniliowego, a na końcu przy mniejszym ogniu dolewamy stopniowo mleka. Składniki te możemy ugotować również w rondelku, jednak przy użyciu patelni szybciej nam wszystko zgęstnieje. Masę gotujemy przez około 30 minut i mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Zauważymy, że po jakimś czasie masa zacznie ciemnieć i gęstnieć, co jest dobrym znakiem. Kiedy masa będzie już w takim stanie, dodajemy do niej proso i dokładnie mieszamy, żeby wszystkie ziarenka zostały oblepione tą masą. Później całą masę przekładamy do foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia albo folią spożywczą (ale lepszy jest jednak papier), dbając o to, by rozprowadzana powierzchnia była równa i gładka, bez pozostawionych pustych przestrzeni na dnie. Trzeba się z tym jednak spieszyć, bo masa dosyć szybko tężeje. Plusem tego przepisu jest fakt, że nie musimy wkładać tej masy do lodówki, a jedynie poczekać aż się ostudzi. Wtedy możemy nożem pokroić wszystko na podłużne cukierki. Smacznego!