- 30 sierpnia 2020
Słodycze w diecie dziecka
- 27 sierpnia 2020
Nagradzanie dziecka słodyczami
- 24 sierpnia 2020
Magiczne właściwości gorzkiej czekolady
Najlepsza czekolada
Nic tak nie poprawia nastroju jak kostka dobrej czekolady. Przekonał się o tym chyba każdy z nas, w sytuacji, kiedy przyszło mu się mierzyć z gorszym samopoczuciem. Na rynku dostępnych jest wiele różnych czekolad, ale która spośród nich jest najlepsza? Okazuje się, że taka, która zawiera w sobie największą ilość masy kawowej, która jest cennym źródłem wielu wspaniałych pierwiastków. Najwięcej masy kawowej znajdziemy w czekoladzie gorzkiej, która stawiana jest na czele w rankingu czekolad zarówno przez ekspertów, jak i smakoszy. Jeśli jest ona dobrej jakości, może w swoim składzie posiadać aż 90 procent masy kakaowej, która jest bogata w magnez, żelazo, potas, związki chemiczne odpowiadające za dobre samopoczucie, a także cynk i fosfor. Wszystko odbywa się tutaj w imię zasady - im większa procentowa zawartość masy, tym czekolada jest zdrowsza. Aby rozpoznać najlepszy produkt koniecznie trzeba przeczytać etykietę, na której zawarty jest skład. Jeżeli na samym początku przeczytamy, że w czekoladzie pojawia się cukier, będzie to oznaczało, że to właśnie jego jest najwięcej i produkt nie jest najlepszy. Jeśli chcemy, aby posiadała ona nadzienie, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór tego orzechowego, bo jest ono po prostu najbardziej zdrowe.
Inne czekolady
Poza czekoladami gorzkimi (te dobrej jakości powinny zawierać powyżej 35 procent masy kakaowej) wszyscy znamy również czekolady deserowe. Są one mniej szlachetne, ale również posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Ważne jest to, aby celować w te, których skład zawiera powyżej 40 procent wspomnianej wcześniej masy. Mają one nieco więcej cukru niż te gorzkie, zawierają również tłuszcz kakaowy oraz tłuszcze, które niekoniecznie są zdrowe. Czekolady mleczne, które są zdecydowanie bardziej słodkie, zawierają zwykle około 20 procent masy kakaowej, która łączy się w nich z masą mleczną (mleko w proszku).
Zawartość cukrów prostych może tu wynosić nawet 50 procent. Często pojawiają się w jej składzie również różne aromaty i emulgatory, przez co nie jest ona zbyt dobra dla naszego organizmu. Szkodliwe barwniki znajdują się nadzieniach, dlatego eksperci proponują unikanie tego typu słodkości i zastąpienie ich propozycjami lepiej wpływającymi na nasze zdrowie. Czekolada biała pozbawiona jest wartości, gdyż w jej składzie w ogóle nie występuje masa kakaowa, a jedynie tłuszcz kakaowy. Obok tego pojawiają się ogromne ilości cukru, konserwanty oraz aromaty. Wiele osób twierdzi, że przez to nie powinna być ona w ogóle nazywana czekoladą, bo nie oddaje żadnych z wartości, jakie ta pełni w swojej pierwotnej i najlepszej wersji.
Top 3