Z czego są zrobione żelki Haribo?

Przez lata żelki owocowe od firmy Haribo stały się kultowe. Cieszą nie tylko podniebienia, ale i oczy różnorodnością kształtów i kolorów. Na pewno nie raz kupowaliście je dla siebie lub dla dzieci, ale czy przeszło wam przez myśl, z czego tak naprawdę są zrobione te żelki?
 

Producent niczego nie ukrywa
Na stronie producenta Haribo znajdziemy bardzo obszernie rozpisany skład żelek oraz podział na ich rodzaje. Producent niczego nie ukrywa, a wręcz zachęca do pytań zadawanych przez podejrzliwych konsumentów. A na pewno takich jest wielu, zwłaszcza, że ostatnie lata przyniosły nam wiele „afer” żywieniowych, więc to dobry ruch ze strony producenta, że postanowił wszystko opisać. A my musimy mu w te opisy uwierzyć.
 

Wysokie wymagania
Jak zapewnia producent Haribo, firma o wieloletniej tradycji ma wysokie wymagania do składników swoich kultowych żelków. Podobno wszystkie surowce są bardzo dokładnie badane i spośród nich wybiera się najlepsze do produkcji słodyczy.
Po pierwsze, żelatyna. W historii żelek pierwszym z głównych składników prócz cukru trzcinowego była guma arabska. Producenci Haribo, w związku z licznymi badaniami nad szkodliwością (szczególnie w stosunku do dzieci) gumy arabskiej od lat 80. używają niezmiennie żelatynę wieprzową. Dodają, że żelatyna wieprzowa nie zawiera ani tłuszczu ani węglowodanów.
Po drugie, kwestie etyczne lub religijne. Do produkcji niektórych żelków, na przykład słynnych Kwaśnych Języczków producent używa skrobi lub gatunku glonów agar-agar, dzięki czemu żelki mogą być jedzone przez wegan, wegetarianów oraz wyznawców islamu.
Po trzecie, barwniki. Kolorowe żelki mogą budzić różnego rodzaju zastrzeżenia, szczególnie dlatego, że żyjemy w świecie, gdzie praktycznie wszystkie produkty są napakowane chemią i konserwantami. Producent kultowych żelków Haribo zapewnia jednak, że od lat 80. XX wieku w żelkach Haribo nie znajdziemy sztucznych barwników. Każdy kolor jest uzyskiwany dzięki zastosowaniu koncentratów owocowych i roślinnych (we wszystkich wariantach mieszania). Na przykład mieszanka owoców czarnej porzeczki, pomarańczy, cytryny, owocu czarnego bzu, czerwonej porzeczki, aronii, winogrona, szpinaku, pokrzywy, mango, marchwi, kiwi i jabłek nadają żelkom piękne kolory. Trzeba przyznać, że żelki Haribo nie wyglądają w żaden sposób nienaturalnie.
Po czwarte, łączenie smaków. Producent chwali się, że przy produkcji kultowych żelek używa koncentratów owocowych, brązowego syropu cukrowego, żelatyny, glukozy i lukrecji. Ponoć największym powodzeniem cieszą się wielowarstwowe żelki i pianki. Co ciekawe, w ofercie swoich produktów firma Haribo ma również żelki winne! Koniecznie ich spróbujcie.

Zobacz również