Menu

Domowe krówki

Kto z nas nie kocha krówek? Niestety, często krówki, które kupujemy w sklepach są napakowane różnymi niechcianymi przez nas składnikami. Dlatego i w tym wypadku sprawdzi się zasada, że najlepiej przygotować krówki w domu!
 

Dlaczego warto przygotowywać słodycze w domu?
Co różni sklepowe słodycze od tych domowych? Po pierwsze, składniki. Kiedy przygotowujemy coś w domu mamy 100% kontrolę nad tym, czego użyjemy. Dlatego tak ważny jest zakup dobrej jakości półproduktów, pamiętajmy, że to, co jemy, ma na nas wpływ. Po drugie, cena. Często koszt jednego zwykłego batona to trzy-cztery batoniki domowej roboty! Wydaje się, że są same plusy domowego przygotowywania jedzenia, ale to, co musimy poświęcić, to … nasz czas.
 

Przepis na domowe krówki
Domowe cukierki to kolejne wyzwanie, bo ich produkcja wcale nie jest tak oczywista, jak na przykład batoników musli, ciasta czy nawet słodkich bułeczek. Po cukierki zazwyczaj „łatwiej” udać się do sklepu. Warto jednak spróbować!
 

Etap pierwszy: składniki potrzebne do zrobienia domowych krówek
Do zrobienia domowych krówek będziemy potrzebowali: przede wszystkim 360 ml kremowej śmietanki, najlepiej tej 30%, ale można też pokusić się o 16%, ¾ szklanki cukru, może być ten drobny przeznaczony do wypieków lub trzcinowy (ta „zdrowsza” wersja), laska wanilii lub paczka cukru waniliowego oraz kostka masła 82%. Wszystko to brzmi raczej kalorycznie, prawda? Ale przecież zjedzenie kilku cukierków to nie grzech, więc porzućmy wyrzuty sumienia.
 

Etap drugi: proces robienia domowych krówek
Przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu i nie jest to skomplikowany proces. Na początku możemy utrzeć masło razem z cukrem i laską wanilii, a później stopniowo dodać do tego śmietanki. Wstawiamy wszystko na średni ogień, żeby przypadkiem nie wykipiało i mieszając gotujemy do czasu zgęstnienia. Mieszanie jest bardzo ważne, ponieważ nie chcemy, by te słodkości się nam przypaliły. Warto też zaopatrzyć się w drewnianą łyżkę lub mieszadło i odrzucić wszelkie plastikowe narzędzia, jakie mamy w kuchni, ponieważ one wchodzą w reakcję z produktami spożywczymi. Najzdrowsze dla nas jest właśnie drewno lub stal nierdzewna. Kiedy masa krówkowa jest już gęsta przelewamy ją do jakiegoś pojemniczka, czekamy aż lekko wystygnie i wkładamy wszystko do lodówki na trzy lub cztery godziny. Po tym czasie można już wyciągnąć zimną krówkową masę, pokroić na kosteczki i poczekać, aż nabierze temperatury pokojowej. Etapem ostatnim jest oczywiście konsumpcja.
Ciekawostka: krówki domowej roboty to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Wystarczy nam do tego ładnie ozdobiony słoik z krówkami w środku, a na pewno wszyscy się ucieszą!