Menu

Historia żelka

Niewątpliwie najpopularniejszym ze słodyczy przez lata stał się niepozorny żelek. Wszyscy je kochamy, ale mało kto wie, skąd pochodzą i jak powstały.
 

Co jedli ludzie, zanim wymyślono żelki?
Zanim powstały żelki, starożytni Grecy i Rzymianie zajadali się owocowymi koktajlami czy ciastkami z daktyli. Nie gardzili również soczystymi winogronami i ciastami obficie nasączonymi miodem. W średniowieczu Europejczycy odkryli pierniki, które do dziś goszczą – pomimo tego, że od święta, ale jednak – na naszych stołach. XIV wiek przyniósł nam kakao i czekoladę, a to wszystko dzięki wielkim podróżom i odkrywaniu świata, za co jesteśmy dozgonnie wdzięczni.
Przez wiele lat ludzie starali się osładzać swoje życie nie zważając na koszty. Do produkcji łakoci używano cukru trzcinowego, niegdyś bardzo drogiego składnika, który sprowadzano z krajów arabskich. Dlatego gospodynie odetchnęły z ulgą, kiedy na początku XIX wieku ktoś wymyślił produkcję cukru z łatwo dostępnego buraka cukrowego.
 

Dzięki burakom cukrowym powstały żelki

W XIX wieku cukiernicy wymyślili unikatowy przepis – połączenie cukru z żywicą jednego z gatunku drzew akacjowych, dziś znaną jako guma arabska. Robiono to tak, że oczyszczoną żywicę podgrzewano z cukrem, po czym dodawano różne owoce i substancje smakowe, w ten sposób narodziły się słodycze o gumowej konsystencji, prototypy słynnych na całym świecie żelków Harbio.
W 1922 roku, niemiecki cukiernik Hans Riegel wymyślił i stworzył pierwszego owocowego żelka o kształcie misia, którego nazwał „Tańczącym Misiem”. Inspiracją do żelka były główne atrakcje XIX wiecznych jarmarków, festynów kościelnych i wszelkich uroczystości, czyli tresowane niedźwiedzie. Dzięki temu światło dzienne ujrzał pierwszy żelek w kształcie misia, dziadek „Złotego Misia”, czyli najpopularniejszego żelka od Haribo. Jak łatwo się domyślić, wiele ludzi stało się fanami żelkowych misiów, w tym sam noblista Albert Einstein, Wilhelm II (ostatni cesarz Niemiec) czy kanclerz RFN Konrad Adenauer. Nie tak dawno „Złoty Miś” od Haribo świętował swoje 90. urodziny!
 

Różne kształty żelków
Dzisiaj oprócz misiów mamy dostępny szereg różnych rodzajów żelków. Od smerfów, butelek z colą, wisienek, truskawek czy hamburgerów, dosłownie wszystko zależy od pomysłodawcy. To bardzo proste, ponieważ proces tworzenia żelka polega na tym, że odręczny rysunek projektanta jest skanowany do komputera, gdzie program graficzny tworzy jego trójwymiarowy obraz. Dane z rysunku zostają przekazane do maszyny, która wycina gipsowy model, z którego można zrobić niezliczoną ilość stempli. Z tych stempli robi się później tace z formami do żelków.